7 Fotografietips voor fantastische zomerfoto’s

Posted by on aug 9, 2015 in Blog, Kinderen, Uncategorized | 4 Comments

De zomer is in volle gang, nog 2 weken en dan is de zomervakantie voor de kinderen alweer voorbij. Wil je nog wat mooie zomerherinneringen vastleggen? Dan heb je zeker wat aan deze 7 tips om zelf fantastische zomerfoto’s te maken van je kinderen.

1.Zonlicht

fototip23In de zomer staat de zon al vrij hoog aan het begin van de dag. Hij geeft dus harder licht. Je kan met de zomerzon geweldige plaatjes maken. Maar let op, hij kan ook een foto juist verpesten. De tijd waarop je de foto maakt is heel belangrijk. Midden op de dag geeft de zon hard licht, je ziet dan veel schaduwen in het gezicht en de oogjes worden 2 zwarte vlekjes. Plaats je kind dus niet midden op de dag (tussen 11 en 15 uur) in direct zonlicht. Zoek de schaduw op of laat de bomen het zonlicht filteren zodat het zachter wordt.

2.Zoek niet naar het perfecte plaatje

fototip13
Probeer niet te focussen op perfecte portretten van kinderen die braaf in de camera lachen. Ik zie ouders vaak roepen naar hun kinderen om ergens te staan en dan moeten ze “cheese” zeggen. Ha ha dit is een fout die veel mensen maken want je krijgt hierdoor niet de juiste spontane lach die je wilt zien. Als je toch een perfect portretje van je kind wilt hebben, maak dan een grapje. En blijf zoveel grapjes maken totdat je kind in de lach schiet.

3.Spelenderwijs

fototip1

fototip4 Ga naar een park en neem wat mee waar je kind lekker mee kan spelen, een bal, bellenblaas of ga gewoon naar het speeltuintje in het park. Peuters en kleuters houden altijd van tentjes of picknick mandjes. Toen mijn zoontje klein was plaatste ik de wigwam gewoon in het grasveldje naast ons huis, hoef je ook niet eindeloos te slepen. We gingen dan samen thee drinken met kleine koekjes, en stiekem had ik ook mijn camera mee. En als hij dan thee ging schenken en de koekjes ging verdelen kon ik ongemerkt fotograferen. Als kinderen iets doen, hebben ze het ook veel minder in de gaten dat mama aan het fotograferen is. Ze raken er aan gewend.

4.Water

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yay! Met water krijg je de ultieme zomerfoto’s! Plaats een sprinkler in de tuin of ga naar een fontein in de stad. In Leiden vind je een heel leuk fonteintje op de beestenmarkt voor de Mc Donald. Probeer je kind te fotograferen met de zon in zijn/haar rug. Als kinderen rennen krijg je de mooiste actie foto’s. De waterdruppels vangen het zonlicht dan mooi op. Doordat het onderwerp hier snel beweegt is het wat moeilijk te focussen. Soms zit je er net naast qua scherpte en stel je per ongeluk scherp op een druppel. Beschouw deze foto dan niet als mislukt. Je hebt ongetwijfeld een mooie sfeer vastgelegd.

5.Zwembadje in de tuin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Een zwembadje in de tuin is een een mooie gelegenheid voor natuurlijke foto’s. Vaak worden kleuren door zonlicht intenser en deze zwembadjes hebben vaak felle kleuren. Als je je kind ook nog eens een kleurig badpakje of zwembroekje geeft dan krijg je hele mooie kleurrijke foto’s.

6.Trampolines

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Een trampoline ziet er misschien niet zo mooi uit, maar toch is het een geweldige prop om om geluksmomentjes mee vast te leggen. Als je je kind laat springen met de zon in de rug dan wordt het felle zonlicht gefilterd door het vangnet wat om de trampoline heen zit. Dit geeft een bijzonder effect. Ben je wat meer een gevorderde fotograaf? Schiet dan tegen de zon in met een open diafragma, dan krijg je soms een heel mooi effect met een soort lichtbollen (bokeh in de fotografietaal genoemd). Om dit effect te krijgen moet je wel even oefenen met scherpstellen op het onderwerp.

7.The golden hour

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De beste tijd om te fotograferen wordt “the golden hour” genoemd, eigenlijk zijn dit de laatste 60 minuten voordat de zon ondergaat. Het gouden uurtje dus. Dit is het mooiste en zachtste licht van de dag. Het licht vormt zich mooi om het onderwerp heen. Het is heel warm bijna oranje qua kleurtoon. Bij dit licht maakt het niet uit of je kind in direct zonlicht staat of zon in de rug heeft. Let op! bij laagstaande zon in de rug van het onderwerp is het moeilijk te focussen omdat je direct zonlicht in je lens krijgt.

Met dit licht kan je prachtige silhouet foto’s maken door je onderwerp voor de zon te plaatsen, je ziet dan het zwarte silhouet op de foto met de mooie tinten van de lucht op de achtergrond. Als je je camera goed kent kan je een stop overbelichten zodat je toch detail in het onderwerp krijgt. Leuk projectje om mee te oefenen. Bij de foto hierboven heb ik 2 stops overbelicht, dit was een half uur voordat de zon onderging. Heel veel succes met deze tips, en oefening baart kunst. En heel erg belangrijk bij deze tips! Berg niet na 5 klikken de camera op, maar blijf klikken.

4 Comments

 1. Manon
  9 augustus 2015

  Leuk geschreven! En allemaal waar…die foto’s in de fontein vind ik erg cool

  Reply
  • Leontine de Hollander
   10 augustus 2015

   Dank je Manon, ja dit is in Leiden, echt een superleuk fonteintje. xx

   Reply
 2. Nancy
  10 augustus 2015

  Dankje voor de tips!!! En wat een prachtige voorbeelden!!!

  Reply
  • Leontine de Hollander
   10 augustus 2015

   Geen dank Nancy, dan je!! xx Leontine

   Reply

Leave a Reply